Feb
07

Gripa v Sloveniji

Gripa se v Sloveniji pojavlja praktično v vseh regijah, število bolnikov pa po podatkih Inštituta za varovanje zdravja ni zelo veliko.

Letos kroži virus influence A (H3N2), pandemskega virusa (laično svinjske gripe) letos pri nas in Evropi skoraj ni, tudi virusi influence B so redki. Verjetno bo pričelo število bolnikov naraščati v prihodnjih tednih.

Na kroženje gripe vpliva več dejavnikov. Nizka vlažnost in temperatura okolja prispevata k preživetju virusa na zunanjih površinah, nista pa edini dejavnik, ki pospešuje širjenje virusov. Trenutno zelo nizke temperature prispevajo k ugodnim pogojem za širjenje gripe, saj se ljudje zadržujejo v zaprtih prostorih in jih ne prezračujejo.

Narašča tudi število malčkov, ki obolevajo z respiratornim sincicijskim virusom, ki pri dojenčkih povzroča vnetje drobnih dihalnih poti.

Več preberite na http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/nae-zdravje-2/158-okube-dihal-in-prebavil-v-zimskih-mesecih


 

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information