Jan
31

Kajenje in zdravje

Danes, 31.1., obeležujemo Dan brez cigarete. Dokazano je, da kajenje škoduje vsakemu organu v telesu in je povezano z razvojem številnih bolezni in zdravstvenih težav, predvsem rakavih obolenj ter bolezni srca, ožilja in dihal. Kajenje ima obsežne posledice za zdravje posameznika in predstavlja visoke stroške tako zanj kot družbo.

Zaradi s kajenjem povzročenih bolezni umre okoli polovica rednih kadilcev, kar v Sloveniji predstavlja nekaj manj kot 3.000 oseb. Kadilci v Sloveniji umrejo zaradi s kajenjem povzročenih bolezni povprečno 16 let prej kot njihovi vrstniki, ki niso nikoli kadili.

Poleg prezgodnje smrti lahko kadilci pričakujejo tudi, da bodo zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, veliko število let preživeli v slabšem zdravstvenem stanju.

V Sloveniji kadi približno četrtina prebivalcev; tri četrtine vseh kadilcev redno kadi in v povprečju pokadijo po 16 cigaret.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information