Jan
12

Terapevtska plazmafereza

Kri je sestavljena iz krvnih celic (eritrocitov, levkocitov in trombocitov) in tekočega dela-plazme. V plazmi se pri določenih boleznih pričnejo kopičiti škodljive snovi (npr. beljakovine, maščobe), ki ogrožajo bolnikov življenje. S terapevtska plazmaferezo strokovnjaki bolnikovo plazmo zberejo in jo »očistijo« škodljivih snovi.
S plazmaferezo zdravijo bolnike z imunsko povzročenimi boleznimi ledvic, ki v kratkem času lahko toliko okvarijo ledvice, da pride do ledvične odpovedi in dialize. Zdravijo tudi bolnike s prizadetostjo živčevja. Pri trombotični trombocitopenični purpuri, posebni obliki motnje v strjevanju krvi, pride do zamašitev drobnih žil v raznih organih. Najusodnejše je dogajanje v možganih, ki brez plazmafereze v 80 odstotkih pripelje do smrti.

Membranska plazmafereza pomaga bolnikom z odpovedjo jeter preživeti do takrat, ko jim presadijo nova jetra in jim s tem rešijo življenje. Z odstranjevanjem zelo visokih koncentracij maščob v krvi, ki povzročajo akutno vnetje trebušne slinavke, skrajšajo čas zdravljenja, okrevanje je hitrejše, zapletov pa manj.
V Sloveniji s plazmaferezo zdravijo v UKC Ljubljana in UKC Maribor.

Vir: ZIB

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information