Nov
29

1. december - svetovni dan boja proti aidsu

Letos mineva 30 let, odkar se je aids pojavil v svetu. Aids je bolezen,  ki jo povzroča HIV, virus človeške imunske pomankljivosti. Virus uničuje imunski sistem, ki slabi in propada, zato vse pogosteje prihaja do okužb in drugih obolenj, ki jih zdravi ljudje lažje prebolijo, ali pa se pri njih sploh ne pojavijo.

HIV se najpogosteje širi z nezaščitenimi spolnimi odnosi. Do okužbe lahko pride tudi zaradi prejetja okužene krvi, pri vbodu z okuženo iglo, okuži pa se lahko tudi otrok pred oziroma med porodom, ali pa z okuženim mlekom, če okužena mati doji. HIV se ne prenaša z uporabo istega stranišča, kuhinje. Ne prenaša se z dotiki, objemanjem, rokovanjem, poljubljanjem (razen če je prisotna kri ali semenska tekočina). Tudi kihanje, kašljanje in piki insektov HIV okužbe ne prenašajo.

Letos do 23. novembra je bilo v Sloveniji ugotovljenih 49 na novo okuženih s HIV, največ med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

V zadnjih letih se število na novo okuženih povečuje; okužba se širi predvem zato, ker je popustil strah pred umiranjem. Za preprečevanje okužbe je zelo pomembno zdravo spolno življenje. Pred okužbo se zavarujemo z varnimi spolnimi odnosi, pri nestalnih partnerjih pa z uporabo kondoma. Zelo pomembno je, da se ljudje odločijo za testiranje na HIV okužbo. Brezplačno testiranje je možno pri osebnem zdravniku. Če pa se želite testirati brezplačno in anonimno, je to mogoče opraviti vsak ponedeljek med 12. in 14. uro na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Japljeva ulica 2, Ljubljana.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information