Sep
19

"Potujmo drugače" - peš, s kolesom, z javnim prevoznim sredstvom

Evropskim teden mobilnosti spodbuja prebivalce k uporabi trajnostnih načinov mobilnosti. Gre za aktiven transport, ki ni zgolj energetsko učinkovit ter prijazen okolju in denarnici, temveč služi tudi zdravju. Gre za peš oziroma s kolesom, z javnim prevozom, namesto z dvigalomdvigalo pa nadomestimo s stopnicami.

Za ohranjanje zdravja potrebujejo po smernicah WHO odrasli vsaj 150 minut zmerne ali vsaj 75 minut intenzivne telesne dejavnosti na teden oz. ustrezno kombinacijo trajanj obeh intenzivnosti.

Poleg aerobnih dejavnosti, kot sta npr. hoja in tek, priporočajo tudi izvajanje vaj za mišično moč in gibljivost. Za otroke in mladostnike v starosti od 5 do 17 let priporočajo zmerno do intenzivno telesno dejavnost (aerobnega tipa) vsaj eno uro na dan vse dni v tednu. Otrokom in mladostnikom priporočajo še intenzivno telesno dejavnost dva do trikrat na teden, vključno z vajami za krepitev mišic in za zdravje kosti.

Vir: Ministrstvo za zdravje, 16. 9. 11

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information