Sep
05

Cepljenje šestošolk proti HPV

Letošnje šolsko leto je že tretje leto zapored, ko se lahko šestošolke brezplačno cepijo proti HPV virusom s štirivalentnim cepivom. Več kot 75 odstotkov spolno dejavnih ljudi se tekom življenja okuži z vsaj enim HPV virusom.

Cepljenje deklic prispeva k pomembnemu zmanjšanju števila rakov, ki nastanejo zaradi HPV virusov, ki povzročijo več kot 70 odstotkov primerov raka na materničnem vratu, vratu, večino anogenitalnih rakov, h katerim prištevamo rak zunanjega spolovila, nožnice in zadnjika ter 90 odstotkov primerov genitalnih bradavic. Vse več raziskav pa tudi kaže, da so HPV virusi  pomemben povzročitelj rakov vratu in glave, predvsem pri mlajših moških. Te vrste rakov so včasih v glavnem pripisovali kajenju in alkoholni pijačam, na HPV viruse kot možne povzročitelje pred leti niso pomislili.

Zdravila proti okužbi s HPV virusom ni, obstaja cepljenje, ki preprečuje okužbo.  Šestošolke dobijo prvi odmerek cepiva ob sistematskem pregledu, druga dva odmerka pa ob dveh namenskih pregledih. Več v povezavi http://www.drustvo-bpnb.si/nalezljive-bolezni/101-humani-virusi-papiloma-hpv-in-rak-na-materninem-vratu-rmv.html


Cepivo je varno; v nobeni državi, kjer so začeli cepiti, tega niso ustavili niti prekinili zaradi stranskih
učinkov.

Najpogostejši neželeni učinek po cepljenju so  bolečina, oteklina in rdečina na mestu vboda, povišana telesna temperatura ter slabost, glavobol in utrujenost. Vsi neželeni učinki ob cepljenju izzvenijo v nekaj dneh brez posledic, resnejših neželenih učinkov pa ni bilo.

Cepljenje je najbolj učinkovito pred prvim spolnim odnosom, smiselno pa se je cepiti tudi v kasnejšem obdobju.

Vir: STA

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information