Sep
02

Pozor pred zastrupitvami z gobami

Pri nabiranju in posledičnem zaužitju gob se priporoča izjemno previdnost.

V letu 2010 so na Centru za zastrupitve UKC Ljubljana zdravili 11 odraslih oseb zaradi zastrupitev z gobami, od tega je bilo nekaj zastrupitev z zeleno mušnico. Vsi so preživeli. Letos so doslej zdravili 4 osebe, v enem primeru je šlo za zastrupitev z zeleno mušnico, pri ostalih treh pa verjetno za njej sorodne strupene gobe. Tudi letos so vsi ozdraveli.

Pri nabiranju in uživanju gob se je potrebno  držati "zlatih pravil":

• Nabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo.
• Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku.
• Gobe uživajmo kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejmo zvečer pred spanjem.
• Gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive.
• Nabrane gobe ustrezno pripravimo cim prej (v prvih 24 urah), bodisi kot svež obrok hrane, ali pa jih ustrezno konzervirajmo (npr. blanširamo in zmrznemo, sušimo).
• Ker so dobro gojišče za bakterije, gob ne shranjujmo v "hladnih shrambah" ali hladilniku.

V primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob se je treba nemudoma posvetovati z osebnim ali dežurnim
zdravnikom, ki bo na osnovi podatkov in prizadetosti bolnika ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma bolnišnična obravnava.

Prav tako se ne gre zanašati, da bo driska v enem ali dveh dneh minila, kajti pri zastrupitvi z zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami lahko pride po prehodnem izboljšanju do prebavnih težav in do hude okvare organov - predvsem jeter in ledvic, ali tudi smrti.

Iz prakse je znano, da so se zastrupili tudi "dobri poznavalci gob", če so bili pri nabiranju oziroma čiščenju gob neprevidni in so med množico gob spregledali strupeno gobo, ali pa pri tem niso nosili očal, ki jih sicer uporabljajo zaradi slabovidnosti.

Vir: UKC Ljubljana

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information