Avg
31

Spolno vedenje mladostnikov

Po podatkih raziskave, ki jo je izvedel Inštitut za varovanje zdravja, je dobra  četrtina petnajstletnikov že imela spolne odnose. Mladostniki danes vstopajo v partnerske zveze v povprečju mlajši kot pred desetletjem in tudi prej kot nekoč pričenjajo s spolnim življenjem. O tem, da so že imeli spolne odnose, je v raziskavi poročalo dobrih 28 odstotkov petnajstletnikov, več fantov (32 odstotkov) kot deklet (25 odstotkov). Raziskava je pokazala, da je večina 15-letnikov (85 odstotkov), ki so že imeli spolne odnose, sama ali pa njihov partner/ka pri zadnjem spolnem odnosu uporabila vsaj eno od metod preprečevanja nosečnosti. 90 odstotkov petnajstletnikov je uporabilo eno od zanesljivih metod, kamor se uvrščajo kontracepcijske tablete, kondom ali kombinacija katerekoli od teh dveh zaščit z drugimi metodami. Kondom poleg tega, da preprečuje neželjeno nosečnost, preprečuje prenos večine spolno prenosljivih okužb.

V Sloveniji je zaradi porasta uporabe kontracepcije vse manj mladostniških nosečnosti. Na splošno se je v Sloveniji povečal delež mladostnikov (do 19 let), ki uporabljajo kontracepcijo. Največji porast je bil zabeležen pri uporabi kontracepcijskih tablet, ki je pri mladostnicah v zadnjih 15-tih letih porasla za trikrat.

V začetku 80-ih let se je rodilo več kot 35 otrok na 1.000 mladostnic, v zadnjih letih beležimo 5 do 6 otrok na 1.000 mladostnic. Mladostnice predstavljajo manj kot 2 odstotka porodnic, kar Slovenijo trenutno uvršča med države z najnižjimi stopnjami rodnosti mladostnic v Evropi. V istem časovnem obdobju je pomembno tudi upadlo število dovoljenih splavov mladostnic.

Vir: STA, 28. 8. 11

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information