Avg
30

Ptičja gripa

Nova vrsta virusa na Kitajskem in v Vietnamu

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je včeraj opozorila, da se je na Kitajskem in v Vietnamu pojavila nova vrsta virusa gripe H5N1, ki povzroča smrtonosno »ptičjo« gripo.

Pri organizaciji FAO, ki ima sedež v Rimu, so zaskrbljeni glede "pojava nove različice virusa na Kitajskem in v Vietnamu, saj bi bila ta lahko odporna na obstoječa cepiva". Nova različica naj bi bila znana kot H5N1 - 2.3.2.1.

Širjenje virusa po Vietnamu neposredno ogroža Kambodžo, Tajsko, Malezijo, poleg tega pa še Korejski polotok in Japonsko, virus pa bi se lahko iz Azije razširil s selitvijo divjih ptic.

Odkar se je smrtonosni virus H5N1 prvič pojavil, se je z virusom ptičje gripe okužilo 565 ljudi, od tega jih je 331 umrlo. Zadnja žrtev ptičje gripe je umrla v začetku meseca v Kambodži, kjer je letos za tem virusom zbolelo osem oseb. Vsi so tudi umrli.

Med območja, ki jih je nazadnje prizadela smrtonosna ptičja gripa, spadajo še Bolgarija, Izrael, Mongolija, Nepal, palestinska območja ter Romunija.

Vir: STA, 29. 8. 11

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information