Avg
25

Zaradi okužbe s pitno vodo naj bi bil umrl otrok

Uradne informacije o smrti otroka, ki naj bi v občini Loška dolina umrl zaradi posledic okužbe s pitno vodo, so še vedno skope. Na zdravstvenem inšpektoratu so potrdili, da je zdravstveni inšpektorat na podlagi suma hidrične  epidemije na tem območju 10. junija izvedel izredni nadzor. O enem hospitaliziranem otroku so bili uradno obveščeni 16. avgusta.

Po navedbah zdravstvenega inšpektorata je Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) 17. junija podal mnenje, da je na območju vodooskrbnega sistema Stari trg - Lož najbolj verjeten vzrok za fekalno kontaminacijo pitne vode vir Obrh, "saj je bil le-ta nesiguren, priprava vode pred distribucijo v sistem ni bila ustrezna in ni zagotavljala stalne mikrobiološke skladnosti pitne vode".

Po oceni IVZ obstoječa situacija predstavlja veliko grožnjo za zdravje prebivalcev na tem območju, kar so potrjevale tudi informacije lokalne zdravstvene službe.

Začasni ukrep prekinitve dobave pitne vode iz vira Obrh je zdravstveni inšpektorat v skladu s pravilnikom o pitni vodi uvedel 17. junija, odpravljen pa je bil 25. junija, potem ko je bil na viru Obrh uveden postopek filtriranja vode in je izvajalec začel z ukrepi, ki sta jih predlagala IVZ in ZZV Ljubljana, tj. s kloriranjem in rednim vzorčenjem vode. Poleg tega upravljavec uporabnike obvešča o ukrepu prekuhavanja pitne vode.

Več informacij na:  http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=0&pi=1&_1_id=1699&_1_PageIndex=0&_1_groupId=225&_1_newsCategory=&_1_action=ShowNewsFull&pl=0-1.0.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information